maanantai 15. syyskuuta 2014

Tonava kampanja 1809 loppuhuipennus - Wagram

Viime vuoden marraskuussa alkanut Tonava -kampanjamme sai arvoisensa päätöksen kun pienen viiveen jälkeen pelasimme Wagramin taistelun. Viisi kenraalia kokoontui Noppakerholla lauantaiaamuna ja kahvinkeiton sekä lyhyen briiffin jälkeen alkoivat noin kahdeksan tuntia kestäneen taistelun.

Pelin valmistelu alkoi pari viikkoa ennen varsinaista tapahtumaa, ja teimme työnjaon siten että toinen pelinjohtajista rakenteli OOB:n ja toinen tuotti pelaajapaketin karttoineen sekä skenariosääntöineen. Olimme hieman rajanneet taistelukenttää, ja pelimme keskittyi oikein taistelun keskikohtaan, jossa fokuksen muodosti Wagramin ja Aderklaan kylät. Rajauksemme johtui ennen muuta siitä, että ihan kaikkai divisioonia emme saaneet aikaan olemassa olevilla figuilla. Nyt mukana oli kaikkiaan satakunta pataljoonaa tai unittia. Alkuasetelmamme oli tutulla tavalla suoraan alkuperäisen taistelun, samoin taistelujärjestys, edellä mainituilla rajauksin. Emme halunneet rajoittaa kenraalien päätööksentekoa tässä kovinkaan paljon, sillä nythän kyseeessä oli tuhoamissota, jossa varsinkin Ranska pyrki voittamaan vihollisen tuhoamalla sen armeijan. Ainut rajoitus oli Ranskan porrastettu saapuinen taistelualueelle.

Avausliikkeet

Taistelun alkutilanteeessa Itävalta oli jo asemissa Russbach virran takana olevalla harjanteella ja
Wagramin sekä Aderklaan kylien takana. Ranskalla oli avoin reitti edetä yli tasangon kohti Itävallan joukkoja. Tilanne oli aikaankin näin, sillä Arkkiherttua Kaarle oli siirtänyt puolustuksen tasangon taakse hieman kauemmas Tonavasta ja Espenin sek esslingin kylistä. Ranska aloitti tuomalla kaksi armeijakuntaa Tonavan rannalta kohti Itävaltaa. Toinen Ranskan kärki otti suunnan kohti Aderklaata ja toinen eteni kohti Russbach virtaa. Ranska pääsi rauhassa etenemään, sillä tässä vaiheessa Itävalta oli vielä liian kaukana avatkseen tulta edes raskaimmalla tykistöllä. Tutuun tapaan Ranskan eteneminen oli vakaata ja nopeaa, kun luotettavat veteraanit marssivat kohti vihollista.

Itävalta vastasi Ranskan liikkeeseen siirtämällä osan joukoista harjanteelta, ja jopa yli Russbachin. Ilmeisesti pyrkinen eteen työnnetyillä joukoilla saamaan syvyyttä puolustukseen. Aderklaan suunnalla vahva Itävallan kyrassieeri ja krentaöörijoukko aloitti siirtymisen Ranskan vasemmalle sivustalle. Varsinkin voimakkaan raskaan ratsuväen etenminen huolestutti Ranskan ylintä johtoa, sillä oma ratsuväkireservi oli vielä matkalla taistelukentälle. Metsien suojissa olleet etujoukkoina olevat Itävallan jääkärit avasivat tulen eteneviin ranskalaisiin kolonniin. Tämä ei vaikuttanut merkittävästi, mutta sai muutaman prikaatinkomentajan huomion puoleensa.

Kohti harjannetta

Kevyen jalkaväen häirintätuli ei varsinaisesti hidastanut Ranskan etenemistä, vaan tämä jatkoi oikealla
sivustalla vääjäämätöntä vyöryään kohti Russbachia ja harjannetta. Itävalta siirsi harjanteella tykistöään parempiin ampuma-asemiin ja toi hieman lisää joukkoja virran vastarannalle.

Itävallan raskaan ratsuväen uhka muuttui kaiken aikaa konkreettisemmaksi, kun se alkoi saavuttaa hyökkäysetäisyyden. Ranskan vasemman sivustan komentaja katseli hyvin odottavasti selustaansa toivoen näkevänsä oman raskaan ratsureservin saapuvan. Valitettavasti tätä piti vielä hetki odottaa, sillä vaikka saapuminen oli ollut näyttävä, eteneminen hidastui komentoketjun sekaannusten vuoksi melkoisesti. Huono uutinen Ranskalle, sillä pian Itävallan kyrassieerien hyökkäys olisi ilmeinen.

Hyökkäys molemmilla sivustoilla

Taistelu oli tähän asti ollut siirtymistä hyökkäysasemiin, ja kun ne vihdoin saavutetiin, niin
hyökkäyskset alkoivat vasemmalla ja oikella. Vasemmalla alkoi odotettu Itävallan raskaan ratsuväen rynnäkkö kohti jalkaväkeä Aderklaan sivustalla. Jalkaväki alkoi muodostaa hätäisiä neliöitä, kun kyrassieerit rynnistivtä päälle, ja jotkut epäonniset pataljoonat eivät siinä onnistuneet, vaan ne ratsastettiin yli. Vasemmalla Ranskan eteneminen pysähtyi, kun jalkaväki asettui neliöihin ja aloitti pitkän puolustustaistelun Itävallan ratsuväkeä vastaan.

Ranskan oikealla sivustalla oli puolestaan Ranskan vuoro olla aktiivinen, ja nopeassa tahdissa se
saavutti Ruusbachin rannan, ja sille saapuneet joukot aloittivat ankaran tulituksen harjaneella oleviin itävaltalaisiin. Samalla hyökkäävät Ranskan pataljoonat valmistuivat ylittämään virran.

Ranskan raskas ratsuväki vastaa

Itävallan raskaan ratsuväen käydessä taistelua ranskan neilöitä vastaan, siirtyi Ranskan oma raskan ratsuväki asemiin, ja lopulta hyökkäsi. Kyrassieerit kohtasivat toisensa kovassa taistelussa, joka jatkui aina taistelun päättymiseen. Molemmat puolet saivat tappioita ankarissa hyökkäyksissä ja vastahyökkäyksissä, mutta vähitellen Ranska pystyi painamaan urheasti taistelleita Itävallan raskaita taakse. Tämä johtui Ranskan suuremmasta raskaan ratsuväen reservistä, josta pystyttiin heittämään aina tuore rykmentti eteen, kun taas Itävallan kyrassieerit eivöt enää saaneet raskaita vahvistuksia.

Krenatöörit eteen

Raskaan ratsuväen taistellessa Aderklaan vasemmalla sivulla, aloitti toinen Itävalla elittijoukko vastaiskun Aderklaan ja Wagramin väliseltä alueelta kohti selvästi heikompaa Ranskan jalkaväkeä. Tätä jalkaväkeä oli jo aiemmin kuluttanut kyrassieerien hyökkäykset, ja nyt uhka tulisi hurjilta krenatööreiltä. Kun tieto krenatöörien manöveeristä tuli ranskan ylipäällikön tietoon, lähetti hän itsensä kaartin kohtaamaan vertaisensa. Näin kaartin tykistö määrättiin pikamarssille kohti aukkoa, johon krenatöörit suuntasivat ja sitä suojaamaan kevyt ratsuväki. Jalkaväki etenesi hieman hitaammin samalle alueelle.

Yli virran

Samaan aikaan, kun Ranskan raskas ratsuväki teki vastaiskujaan vasemmalla sivustalla, alkoi Ranskan hyökkäys yli Russbachin useassa kohdassa. Äärimmäisenä oikealla ongelman ylitykselle oli se, että Itävalta oli saanut vahvoja tykistöpattereita muodostteua harjanteelle, josta oli mainio ampuma-ala virralle. Näin ylitystä valmisteleva Ransak oli kaiken aikaa ankaran tykistö ja muskettitulen alla, mikä hidasti hyökkäystä. Joki kuitenkin ylitettiin monissa kohdin, mutta puolustajan tuli ajoi hyökkääjät usein takaisin. Oikean sivustan taistelu velloi näin jonkin aikaa, kun Ranska iski yli virran ja vetäytyi takaisin ankaran tulen ajamana. Vaikka Itävalta oniistuikin torjumaan monta hyökkäystä, niin se itsekin alkoi heikentyä, ja Itävallan rivit harvenivat harjanteella, kun samaan aikaan uudet Ranskan pataljoonat valmistuivat ylittämään virran.

Eliitti kohtaa

Ikään kuin eräänlaisena loppunäytöksenä Itävallan krenatöörit iskivät voimakkaasti Ranskan
jalkaväkeen, joka perääntyi usein vahvojen krenatöörien hyökkäystä. Hetken edettyään Ranskan kaarti puolestaan iski takaisin, ja syntyi hieman epäselvä hyökkäysten sarja, jossa molempien puolten eliittiyksiköt hyökkäilivat toistensa kimpuun, milloin edestä milloin sivustasta. Kaaoksen keskellä molemmat osapuolet saivat tasapuolisesti tappioita, ja käytännössä taistelu jäi pyörimään paikalleen ahtaaseen kahden kylän väliseen kaistaleeseen.

Päivän päätös

Taistelupäivä kääntyi iltaan, ja taistelu hiljeni vähitellen. Vasemmalla sivustalla viimeiset Itävallan raskaan ratsuväen yksiköt vetäytyivät taistelusta.
Krenatöörien ja kaartilaisetn taistelusta ei tullut selkeää tulosta, vaan miehiä syövä lihamylly jatkoi jauhamistaan. Oikealla sivustalla Ranska sai useita jalansijoja harjanteesta puristaen sen puolustajia pihtiliikkeellä mottiin. Arkkiherttua katsoi parhaimmaksi julistaa vetäytymisen, ja taistelu oli ohi.
Ranskan etujoukkona ollut kevyt ratsuväki etenee.
Itävalta siirtää joukkojaa yli virran kohtaamaan vastustajansa.
Ensimmäinen ratsuväkikahakka, kun tiedusteluyksikät kohtaavat.
Ranska ylittää Russbachin, ensimmäistä mutta ei viimeistä kertaa-
Ranskan joukot neliöissä.
Ranskan raskaan vastaisku.
Kaartin kevyt ratsuväki liittyy taisteluun.
Hieno lopetus hyvälle kampanjalle, ja itse asiassa esikuvansa kaltainen, ainakin tappioiden määrässä.
Taistelu eteni hyvin tasaisesti aivan viimeisille kierroksille, kunnes Ranskan ylivoima alkoi näkyä lopputuloksessa.

Kävimme tässä kampanjassa kymmenkunta taistelua, joista osa oli usean pelaajan pelejä säänöinä Black Powder ja itse tehdyt historialliset skenariot.

Kampanjan järjestäjän puolesta, kiitos kaikille osallistuneille kenraaleille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti