sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Deus Vult - At the gates of Kerak

Joululta alkanut kuumeinen ristiretkiteeman maalaaminen ja armeijoiden rakentelu huipentui viikonloppuna ensimmäiseen teemanmukaiseen peliin, kun kokoonnuimme Noppakerholle pelaamaan ensimmäisen pelin. Koolla on viisi pelaajaa, isot muslimien ja kristittyjen armeijat. Kokeilimme myös ensikertaa uusia Deus Vult sääntöjä, koska peli kokonsa vuoksi ei oikein olisi toiminut SAGA säännöillä. Peli oli myös lähtölaukaus Noppakerholla käynnistyvälle Crusades kampanjalle, jonka esinäytös tämä taistelu oli.

Taistelu Kerakin porteilla.

Taistelun paikkana oli kristittyjen hallitseman Kerakin linnan edusta, jonne Saladin oli koonnut suuren
armaijan valloittaakseen vihdoin kristittyjen valloittamattoman linnan. Saladin kantoi kaunaa linnassa valtaa pitävälle De Chatillionille, joka oli aiemmin kaltoin kohdellut Saladinin sukulaista. Saladinin kootessa armeijaansa Kerakin edustalle ja rakentaessaan piirityskoneita, lähti Jerusalemin kuningas Baldwin matkaan suuren kristittyjen armeijan kanssa, estääkseen linnoituksen sortumisen muslimien käsiin.

Baldwin lähetti nopean etujoukon tiedustelemaan taistelukenttää pääjoukon edellä, samaan aikaan kun muslimien tiedustelujoukot myrkyttivät kaivoja ja vedenottopaikkoja heikentääkseen kristittyjen pääjoukkoa sen edetessä kohti Kerakia.

Armeijat kohtaavat

Kristittyjen etujoukon onnistui ylättäa muslimit, ja näin onnistuivat ottamaan edullliset asemat taistelukentältä jo ennen muslimien armeijan saapumista paikalle.  Tämän lisäksi joukko Johanniittoja ja Templareita oli siirtynyt nopealle sivustamarssille, koukatakseen vastustajan sivustalle taistelun aikana.

Kristittyjen taistelulinja keskitettiin kukkulalle sijoitettujen varsijoisimiesten ympärille, ja paroni d'ibellinin ritarit ottivat keskustan rintamavastuun. Kuningas Baldwin katseli myös kukkulalta paikalle saapuvaa muslimiarmeijaa, vierellään kristittyjen aarre True Cross. Oikealla sivustalle sijoittui vahva Teutooniritarien divioona. Vasemmale sivustalle sijoittui vain nopea Turcopolien ratsujoukko. Lukumääräisesti suurempi muslimien armeija vyöryi paikalle, mutta menetti hetkeksi järjestyksenä havaittuaan vastujiensa jo olevan paikalla ja hyvissä asemissa. Tästä toivottuaa Saladin kapteeneineen alkoi nopean etenemisen keskeltä kohti kukkulaa, jossa Baldwin ja True Cross olivat. Varsinjouden nulet kaatoivat eteneviä joukkoja, mutta muslimien vyöry vaikutti pysäyttämättömältä. Ei aikaakaan, kun nopeat muslimien nopeat ratsujoukot ilmeistyivät kuin tyhjästä, ja iskuvät tehokkaasti Baldwinin armeijan keskustaan. Tästä alkoi taiselukentän keskustassa koko taistelun ajan reihunut verinen yhteenotto.

Oikealla sivustalla Teutoonit seurasivat rauhallisesti tilannetta ja selvästikin odottivat tilanteen kehittymistä. Vastapäätä vellonut muslimien massaa vaivasi edelleen epäjärjestys, sillä sen eteneminen oli suhteellisen hidasta. Jonkin ajan kuluttua oikealle sivustalle ilmaantui divisoona Johanniittoja ja Temppeliherroja, jotka asettuivat veljiensä rinnalle valkopukuiseksi taisteluriviksi.

Hurja taistelu riehui jo taistelukentän keskustassa, jossa Baldwinin ja D'belinin johtamat joukot taistelivat muslimein letterää ratsuväkeä vastaan. Lopulta taisteluun liittyi vielä muslimien jalkaväkeä, ja  kristittyjen armeijan keskusta alkoi näyttää huolestuttavasti murtumisen merkkejä. Kristittyjen katastrofi oli jo lähellä, sillä taistelu tiimellyksessä kuningas Baldwin sortui vihollisen edessä, ja jäi vangiksi. Kaiken lisäksi True Cross jäi muslimien kevyen ratsuväen jalkoihin.

Oikealla sivustalla ritarikunnat aloittivat hyökkäyken ja raskailla hevosilla ratsatavat peitsin aseistetut pyhät soturit olivat miltei pysäyttämättömiä tuhoten muslimiyksiköitä tieltään yhden toisensa jälkeen. Lopulta oikella sivustalla olleet muslimit oli miltei kokonaan lyöty, ja muslimikomentaja Nikodemus jäi johanniittojen vangiksi. Hetken kuluttua vielä johanniittojen suurmestari sortui kaksitaistelussa Al-Mannahin kanssa, ja tuli vangituksi.

Lopulta päivä alkoi laskea mailleen, ja taistelun oli aika tauota. Kerak oli saatu pidettyä kristittyjen hallussa, ja muslimit olivat kärsineet raskaat tappiot taistelussa, ja vaikka muslimien armeija oli vain ripe, siitä mitä se oli ollut taistelun alussa, niin sen mielialaa nostivat vangittu Baldwin ja johanniita De Promontoiré. Lisäksi True Crossin kaatuminen taistelukentällä oli huono ennen koko palestiinan kristikunnalle.

Taistelun jälkeen johanniitta komentaja vaihdettiin Nikodemukseen, mutta Daldwinia Saladin ei suostunut vapauttamaan. Muslimit siis saattoivat poistua taistelukentältä pystypäin ja ylpeinä suorituksestaan.
Taistelun alkuasetelmä, muslimien massat vasemmalla.
Muslimit aloittavat etenemisen keskellä. Skirmish joukot taistelevat vasemmalla sivustalla.
Keskustassa riehuu hurja taistelu.
Myös oikealla armeijat taistelevat.
Lopulta taistelukenttä alkaa olla tyhjä.
Muslimien massaa matkalla kohti taistelua.
Kristitttyjen ohut linja keskellä taistelukenttää.
Teutoonit edessään Turcopoleja.
True Cross.
Etujoukko taistelee talonraunion ympärillä.
D'ibelinin ritarit liput liehuen.
Temppeliherrat ratsastavat mukaan taisteluun.
Valkea kristittyjen linja kohtaa muslimien synkän massan.
Keskellä kenttää käydään hurjaa mies miestä vasten taistelua.
Eliittijoukot etenevät kohti taistelua.
Muslimit nähtynä Kerakin porteilta.
Ristiritarit saman portin kautta nähtynä.
Loppumattomat massat vyöryvät eteenpäin.
Armeijat Kerakin edessä. 
Teutoonit taistelevat viimeiseen mieheen.
Teutoonien komentaja taistelun tiimellyksessä.
Johanniitat ja Templarit hyökkävät.
D'ibelinin ritarit viimeistelevät muslimeita.
Hieno taistelu ja massiivinen taistelu, jossa oli paljon miniatyyrejä ja iso pöytä. Mitä voisikaan olla parempaa miniatyyripelaamista. Deus Vult osoittautui mukavaksi kokemuksesksi. Peli sujui, vaikka säännöt olivat ensikertaa käytössä. Muutamia kummastuksia säännöissä oli, mutta se on toinen tarina.

Crescent & Cross kampanjamme pääsi hyvin käyntiin, ja aika dramaattisissa asetelmissa. kuningas Baldwin on vankina ja True Cross on häväisty. Sijaishallitsija De Lusignanilla ei ole helppo tehtävä saada kristikunta jälleen vakaaksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti